Voit antaa palautetta päiväkirjasta klikkaamalla alla olevaa kuvaa ja kirjoittamalla viestisi avautuvaan lomakkeeseen.

Ville on siirtynyt kouluelämään, joten Kotoäijät-sarja on päättynyt. Sen sijaan on tullut Vernan tokaisuja, joita voi lukea vasemmalla olevan Verna ja fibrosarkooma -linkin alta.

 

13.8.2012

Esikoinen aloitti tänään koulunkäynnin, joten nyt se toinenkin kotoäijä on virallisesti päivät muualla kuin kotona. Tähän lieneekin hyvä päättää tämä Kotoäijät-päiväkirja, jota on pidetty keväästä 2008 alkaen.

Vernan tuoreita kuulumisia päivitetään edelleen. Ehkä Vernalle perustetaan oma päiväkirja, jossa on pienen tytön tokaisuja.

Kittanoita kirjoitetaan ja julkaistaan viikottain.

Kiitos mielenkiinnosta.

8.8.2012

Kesälomaviikko Dragsjärdin Ölmosissa vietetty. Satumainen paikka meren rannalla. Paikka, jossa on kaukana kavala maailma auringon laskiessa Saaristomeren saarten taa.

30.7.2012

Kesä alkaa kääntyä lopuilleen. Enää pari viikkoa, ja esikoinen aloittaa koulunkäynnin. Silloin lienee aika laittaa piste tälle Kotoäijät-otsikon alla tapahtuneelle päiväkirjakirjoittamiselle, jota onkin kestänyt jo yli neljä vuotta. Vernan tuoreita kuulumisia toki vielä päivitetään normaalisti ja kun jotain uutta kerrottavaa on.

23.7.2012

Ilmeisesti Avun juttu vaikuttaa vieläkin sivun kävijämääriin, mutta yllättäen Pulikkapoika-novellista on tullut viikon suosituin klikkauskohde. Tarinalla alkaa olla jo tuhansia klikkauksia.

16.7.2012

Verna pääsi Riihikosken kirjastoon ennen muuta yleisöä. Samalla reissulla esikoinen sai oman kirjastokortin, jolla hän lainasi pikkusiskolle Maisa-kirjoja ja itselleen Muumioiden mysteerit -tietokirjan.

10.7.2012

Vernasta ja Meri-Karinasta oli juttua Avussa numero 27. Ilmeisesti juttu on lisännyt liikennettä näilläkin sivuilla.

3.7.2012

Kesä. Jokohan se olisi mattopyykin aika.

26.6.2012

Juhannuksen jälkeistä elämää. Kerhot ovat päättyneet, mutta sää on kuin syyskuun lopusta. Esikoinen harjoittelee koululaisen taitoja: polkupyöräilyä, kiipeilyä, jalkapalloa ja varmaan uimistakin, kun säät sallivat.

22.6.2012

Hyvää juhannusaattoa kaikille.

20.6.2012

Esikoinen on tämän kevään ajan opetellut ajamaan polkupyörällä ilman apupyöriä. Eilen hän hoksasi, miten homma toimii. Tänään hän lähtikin kerhoon polkupyörällä, jossa ei ollut apupyöriä. Tosin kävelyvauhtia kovempaa ei saa ajaa, että aikuinen ehtii tarvittaessa ottamaan kiinni, jos pyörä lähtee kaatumaan.

14.6.2012

Kas, eskarin päättymisestä on kulunut tasan kaksi viikkoa. Esikoinen on käynyt seurakunnan kerhossa. Vernakin on päässyt mukaan, siis leikkimään ulkona, kunhan hän ei mene lähelle toisia lapsia. Verna on siis kerhon ulkojäsen ja hänen valvojanaan on oma äiti.

1.6.2012

Esikoisen esikoulu päättyi eilen kouluunlähtevien siunaukseen ja eskaritodistusten jakoon. Äkkiä se vuosi meni. Kiitos Pikkukirsikan väelle.

29.5.2012

No niin. Käydään esikoisen viimeistä esikouluviikkoa ennen kesäloman alkua. Näin on talvi mennyt uutta oppiessa.  Ja mitä uutta? Ville oppi sanomaan r-kirjaimen. Ruokailemaan ryhmässä. Tuntemaan kirjaimia. Numeroita. Esiintyi joulu- ja kevätjuhlassa. Eskarissa hiihdettiin ja luisteltiin ja jumpattiin. Ja kaikkea muuta mukavaa.

20.5.2012

Esikoisen uimakoulu Meri-Karinassa on jälleen saatu päätökseen. Esikoinen on ollut kolmessa uimakoulussa. Hän osaa uida, mutta… ei vielä pysy pinnalla.

14.5.2012

Tässä sitä sitten ollaan. Seisomassa kentän laidalla, kun esikoinen on jalkapallokoulussa. Saa sitten nähdä, kumpi väsyy ennemmin. Kuljettaja kentän laidalla vai poika kentällä.

8.5.2012

Kesäkausi lienee avattu, kun kävimme muksujen kanssa mökilla Dragsfjärdissä. Tosin vappuviikon jälkeinen viikonloppureissu taisi olla liian rankka, kun lapset tappelivat keskenään koko ajan.  Täytyy sanoa, että viikonloppu kävi kyllä työstä.

30.4.2012

Hyvää vappuaattoa kaikille.

25.4.2012

Tilille kertyneet lahjoitusvarat, yli 1500 euroa, on nyt toimitettu osastolle 416. Verna ja Ville toimivat kuriireina viime perjantaina.

18.4.2012

50-vuotislahjojen sijaan pyysin osoittamaan mahdolliset muistamiset TYKSin lasten syöpäosaston henkilökunnan koulutukseen. Lahjatilille kertyi yli 1500 euroa. Kiitos kaikille. Lähetän lahjoittajille vielä henkilökohtaisen kiitoksen, kun varat on viety osastolle.

9.5.2012

Äiti pyysi Vernaa hakemaan erästä tavaraa toisesta huoneesta.

-Mene sinä, äiti, kun sinulla on isommat jalat ja minulla vain pikkujalat, Verna pyysi.

 

5.4.2012

Tänään 50 v. Kiitos onnitteluista.

3.4.2012

Esikoinen löysi vappukoristeita, joista innostui kovin.

-Tänä vuonna käytetään nämä kaikki vappupersiinit!

(Siis serpentiinit)

27.3.2012

Nuhaneniä ja yskää. Sitä se on tämät kevätviikko.

20.3.2012

Kotisivuni olivat pari päivää pimeänä palveluntarjoajan laitevian takia. Nyt taas pelaa.

Verna lajitteli leluja lattiala. Mukana oli autoja ja lentokone. Vernan mielestä kyseessä oli ajoneuvoja ja lentoneuvo.

14.3.2012

Taksimatkalla sairaalasta kotiin Verna keksi arvoituksen: mikä on taskussa ja pomppii? Oikea vastaus on kenguru.

12.3.2012

Mikähän siinä on, että viikonloppuna muksut heräävät heti seitsemän jälkeen katsomaan tv:n lastenohjelmia, mutta arkipäivinä unta riittäisi vaikka kuinka paljon.

5.3.2012

Ensimmäinen viikko töissä ja eikö vain Vernan sytostaattijakso sattunut samalle viikolle. Esikoisen kannalta se tiesi lapsenhoitologistiikan kuntoon laittamista. Mutta jotenkin selvittiin.

27.2.12

Olen neljä vuotta pitänyt omia kotisivujani. Neljä vuotta olen myös kirjoittanut näitä Kotoäijiä. Aluksi äijiä oli kaksi, esikoinen ja minä. Olin tuolloin siirtynyt vuorotteluvapaaltani hoitovapaalle. Saman vuoden lokakuussa syntyi Verna, josta alkoikin uusi ajanjakso perheemme elämässä. Olin vuoden 2009 töissä. Jäin omaishoitajaksi vuoden 2010 alussa. Nyt omaishoitajajaksoni on päättymässä. Palaan vakituisiin töihin maaliskuun alussa. Kotoäijätkään eivät siis enää ole kotoäijiä, varsinkaan, kun esikoinen on jo eskarilainen ja minä töissä.

Päiväkirjat silti jatkuvat, mutta ne kertovat enemmän lapsisyöpäperheen arkipäivästä. Näillä sivuilla on yllättävän paljon vierailijoita. Kuluneen vuoden aikana kävijöitä on ollut 2912 eri osoitteesta. Säännöllisiä lukijoita on noin 350 osoitteesta. Kiitos teille.

22.2.12

Eskarin talvilomaviikko. Muksut ovat viettäneet pujamapäiviä lounaaseen saakka. Ja sitten ulos pariksi tunniksi, jos ei pahasti sada räntää. Antaa pikkuihmisten levätä. Ensi viikolla mennään taas kellon mukaan.

13.2.2012

Eskarin talvilomaviikko on jo melkein kädenulottuvilla. Pientä eskarilaista väsyttää aamuisin, kun pitäisi herätä. Mutta hyvää harjoitustahan tämä on koulua varten. Vaan kuinka valmiina kouluun pitää nykyään mennä? Mitä kaikkea pitää osata? Ilmeisesti ne taidot pitää hallita, jota vielä 1970-luvulla odotettiin vasta kolmasluokkalaisilta.

6.2.2012

No niin, nyt päästiin asiaan. Eskarissa oli hiihtoa. Esikoinen sanoi, että hyvin meni. No, pääasia, että olivat suksilla, vaikka taidot olisivatkin vähänlaiset.

31.1.2012

Kylmä. Vai tosikylmä. Hyvä, ettei se joulun sähkökatkot sattuneet pakkasjaksoon.

24.1.2012

Jaahas. Jouluaatosta on kulunut tasan kuukausi. Niin se aika menee. Mutta joulukuusi ei ole vielä mennyt huoneen nurkasta minnekään. Laiskuutta varmaan. No, olkoon siinä vielä pari päivää lasten ilona. Ehtiihän tuon heittää ulos ennen kuin se on kokonaan pudottanut neulasensa.

16.1.2012

Se on sitten talvi. Urheilukentälle on jäädytetty luistinrata. Esikoinen on käynyt opettelemassa luistelua, koska sitä on eskarin ohjelmassa. Kun minä kävin koulua, luistelemaan lähdettiin kolmannella luokalla. Ilmeisesti kaikki taidot pitäisi opetella jo eskarissa, luistelu, numerot, kirjaimet, ruokailurutiinit. Vernakin oli luistimien päällä. Verna harjoittelee ensin seisomaan Villen vanhoilla, mutta käyttämättömillä hokkareilla. Siitä se sitten lähtee.

10.1.2012

Härkäviikot alkoivat. Eskari avasi jälleen ovensa, työt jatkuvat, tähtäin on talvilomaviikossa. Joulukuusi on sentään vielä nurkassa odottamassa Nuutinpäivää ja joulun ajan lopullista päättymistä.

3.12.2012

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Välipäivät menivät Meri-Karinassa lapsisyöpäpotilasperheiden ja isovanhempien kurssilla. Verna sai sairaalasta luvan mennä uimaan Meri-Karinassa. Sitä lupaa olikin odotettu koko syksy.

24.12.2011

Hyvää joulua kaikille!

19.12.2011

Vernan sytostaatit jatkuvat hoito-ohjelman mukaan. Tällä kertaa sairaalassa meni seitsemän päivää. Onneksi loppuviikosta Verna saa jo liikkua osastolla, mutta johto on kiinni infuusioportissa, tottakai. Liikkumaan pääsee kuitenkin sen verran, että pääsee hakemaan pelejä pelikaapista ja pääsee kahvihuoneeseen leikkimään. Sen sitten näkee, mikä on joulunpyhien ohjelma.

12.12.2011

Syksyn ”pakolliset” lapsisyöpäpotilasperhe Sykerön toimintapäivät on nyt läpikäyty, paitsi Raision uintimahdollisuus. Eli Sykerön joulujuhla viime lauantaina ja Stockmannin leluosasto sunnuntaina. Stockmann avaa leluosastonsa lapsisyöpäpotilaille tuntia ennen muita asiakkaita kerran vuodessa. Kiitos siitä.

6.12.2011

Esikoinen täytti 6 vuotta. Siispä lippu salkoon.

28.11.2011

FC Interin jalkapalloilijoita kävi lasten syöpäosastolla tervehtimässä pieniä potilaita viime viikolla. Sattumalta Verna oli jaloittelemassa käytävällä, kun jalkapalloilijat tulivat käymään. Niinpä Verna sai hienon jalkapallon, jossa on joukkueen nimikirjoitukset sekä FC Interin viirin.

Verna on tv-insertin sekä sitä seurannanneiden lehtikirjoitusten jälkeen saanut yhteydenottoja sekä lahjoja Tampereelta Helsinkiin saakka. Verna kiittää muistamisista.

21.11.2011

Verna ei millään malta olla raapimatta reiden kutiavaa ihosiirteen poistopaikkaansa. Niinpä yön aikana side oli siirtynyt paikoiltaan ja punainen arpi paistoi paljaana. Se tietenkin sattui kovasti. Onneksi kipulääke tehosi nopeasti.

15.11.2011

TV-liitteiden kolumni ja siitä Turun Sanomiin ja Satakunnan Kansaan kirjoitetut lapsisyöpäperheiden vastaukset herättivät huomiota niin, että Satakunnan radio haastatteli erästä lapsisyöpäpotilaan äitiä, joka kertoi lapsensa hoidosta ja perheen arkipäivästä. Palautteet vaikuttivat myös Aamulehdessä, sillä lehti suunnittelee juttua lapsisyöpäpotilasperheestä. Lisäksi lehti pyysi mielipidekirjoitusta lapsisyöpäpotilasperheen kohtaamista muiden ihmisten peloista ja suhtautumisesta lapsisyöpöpotilaaseen.

7.11.2011

Vernan esiintyminen Syksyn sävelessä toi yllättävän jälkiseuraamuksen. Aamulehden toimittaja Elina Laurila oli kirjoittanut Aamulehden, Turun Sanomien ja Satakunnan Kansan tv-liitteisiin kolumnin otsikolla En kestä sairaita lapsia. Kolumninsa alussa on kuvaus ohjelmasta, jossa esiintyy Vernaa kovasti muistuttava lapsi. Laurilan mielestä hyväntekeväisyysohjelmissa ei saisi näyttää lapsisyöpäpotilaita, koska ne ahdistavat vanhempia ja lietsovat pelkoja. Kun otin yhteyttä Laurilaan ja kysyin, mitä hän oikein tarkoittaa kolumnillaan, niin tuo väittää, että hän ei ole Syksyn säveltä edes katsonut, koska hän ei pysty hyväntekeväisyysohjelmia katsomaan. Millä eväillä hän sitten pysyy ohjelmista kirjoittamaan kolumnin, jos hän ei niitä edes nähnyt. Miten niin meidän Verna oli pelottava? Ettei vain ennakkoluulot olisi päässeet toimittajaparalta karkuun.

1.11.2011

Vernan insertti tämän vuoden Syksyn sävel -kilpailussa on ilmeisesti koskettanut ihmisiä, sillä olemme saaneet viestejä tutuilta ja tuntemattomilta. Kiitos niistä kaikille. Vernan leikkaus oli viime torstaina. Verna on toipunut siitä suunnitelmien mukaan.

24.10.2011

Vernan sytostaattihoito on vienyt pienen tytön veriarvoja alaspäin. Niinpä Verna on käynyt kasvutekijäpiikityksessä jo melkein kahden viikon ajan. Kun siihen laskee mukaan edeltäneen sytostaattihoitojakson, on Vernalle tullut jo yli kaksi viikkoa yhtäjaksoisia sairaalapäiviä. Tosin kasvutekijäpiikit käydään vain ottamassa sairaalassa, sinne ei tarvitse jäädä.

17.10.2011

-Viides kerros.

TYKSin T-sairaalassa on niin hienot hissit, että ne osaavat puhua. Vai kuvittelinko minä? Ei, kyllä ne puhuvat. Hieman toista kuin U-sairaalan hissit, jotka osaavat vain sanoa pii-paa.

10.10.2011

Verna on sairaalassa sytostaattijaksolla. Lääkkeet ovat vieneet hiukset tytön päästä. Nyt hän alkaa hahmottaa olevansa erilainen tyttö, tyttö, jolla ei ole hiuksia. Mitä siihen sanoo, kun pieni pirpana kysyy, missä hänen hiuksensa ovat. Ei siihen osaa sanoa mitään.

3.10.2011

Verna löysi vanhan sähkökynttelikön koristeen. Siitä Verna sai ajatuksen, että pitäisi mennä ostamaan uusi kynttelikkö.

– Mutta voidaanko mennä sellaiseen kauppaa, jossa ei ole paljon ihmisiä, että minäkin voisin tulla, Verna pyysi.

Verna ei voi mennä kauppoihin, koska sytostaattihoidot alentavat hänen vastustuskykyään ja kaupoissa saattaa olla nuhaisia tai yskäisiä ihmisiä. Vernan pieni pyyntö sai tajuamaan, että vaikka maailma on mahdollisuuksia täynnä, eräiltä laitetaan ovi nenän edessä kiinni jo hyvin pienenä.

28.9.2011

Vernalla on edessään vielä ainakin viisi sytostaattihoitojaksoa. Hoitohan alentaa Vernan vastustuskykyä,  jolloin hän on herkkä sairastumaan. Toinen hoidon aiheuttama asia on se, että suun limakalvot aristavat ja ovat kipeät. Silloin ei tietenkään ruoka maita. Rahka onkin suosiossa, koska sitä on helppo syödä.

21.9.2011

Tänään Riihikoskella annettiin leikkirauhan julistus. Paikalla olivat kummankin päiväkodin lapset ja eskarilaiset – Ville tietenkin mukana – sekä perhepäivähoitajien lapset. Vernakin pääsi mukaan julistustapahtumaan, koska se pidettiin Päiväkoti Pikkukirsikan pihalla ja näin voitiin ylläpitää alentuneen vastustuskyvyn vaatimaa turvaetäisyyttä. Hellyttävä tilaisuus. Toivottavasti lapset muistavat julistuksen hengen vielä huomennakin.

12.9.2011

Vernan päästä on poistettu 38 haavaniittiä, joilla kurottiin leikkaushaava umpeen. Ennen niittien poistamista Vernan päähän laitettiin Emla-puudutevoidetta ja se peitettiin talouskelmulla. Konstit on monet.

 

5.9.2011

Niin aika vierii ja ajatukset ovat kiinni jälkikasvun tekemisissä, että oma hääpäivä unohtui tykkänään. Tai melkein unohtui. Huomasin eilen illalla, että kappas, tänäänhän on hääpäivä. Ja huomasin sen Facebookin sivulta, jossa kerrottiin, mitä viime vuonna olin sinne kirjoittanut. Ja olin kirjoittanut, että kappas, tänään oli hääpäivä, enkä muistanut sitä ollenkaan…

Sivulla ”Vernan tuoreita kuulumisia” on valokuva Vernan leikkaushaavasta, jossa on 38 metallista haavaniittiä. Hurjan näköinen kuva.

29.8.2011

Verna oli kallonluiden korvausleikkauksessa viime torstaina. Vernan takaraivon luuta korvattiin biolasilla. Leikkaus onnistui hyvin ja se meni aikataulussa. Huono uutinen on se, että leikkauksen yhteydessä huomattiin syöpäkasvaimen levinneen ihonalaiseen kudokseen.

23.8.2011

Muksut olivat eilen Riihikosken Hippokisoissa. Järjestäjät ottivat ystävällisesti huomioon Vernan infektioherkkyyden niin, että Vernan viereinen rata jätettiin tyhjäksi. Verna jaksoi hienosti juosta maaliin saakka 40 metrin kisansa.

Esikoinen oli esikoulun kanssa käynyt harjoittelemassa kentällä jo päivällä pallonheittoa ja juoksua. Pallonheitossa tyyli olikin vapaa. Ville heitti yläkautta, vaikka alakautta pallo lentäisi pitemmälle eli Ville antoi muille kilpailijoille tasoitusta. Mutta pääasiahan ovat hyvät palkinnot.

16.8.2011

Huomenna se päivä sitten on. Esikoinen Ville menee esikouluun. Hän siis jää taka-alalle kotoäijien sivuilta, koska kotihoito vaihtuu eskarilaisen arkeen. Toki Ville on vain eskarilainen, joka haetaan kotiin iltapäiväksi. Päiväkotilainen hänestä ei tule, vaan hän on iltapäivät pikkusiskon seurana kotona. Näin Villeltä kuluivat kolme ja puoli vuotta kotoäijänä, sillä nämä sivut avattiin helmikuussa 2008.

8.8  .2011

Mitä mahtaa Verna katsella televisiosta tai mitä kuuleekaan sairaalassa, mutta sanonnat tarttuvat Vernan arkipuheeseen. Eräänä päivänä Verna siivosi pöytää talouspaperilla ja puhisi itsekseen:”Anna ammattilaisen hoitaa…”