Suomen paikallis- ja aluetoimittajien yhdistys SUOPA järjestää valtakunnallisen Vuoden uutinen -kilpailun. Voisi sanoa, että paistoi se päivä risukasaankin, kun kilpailun ensimmäisiä palkintoja jaettiin vuonna 2003.

Ensimmäisen Vuoden uutinen -kilpailun voittaja
Pitäjäläisestä

Voittajaksi selviytyi
rautavaaralainen Helena Kuosmanen paikallislehti Pitäjäläisessä 2.12.2002 julkaistulla uutisellaan ”Oovolta tunttuu nyt, kun ee voe lukkee kirjoja”. Kuosmasen Rautavaaran kirjastoauton liikennöinnin loppumisesta kertova uutinen on juuri sitä, mitä kilpailulla haettiin eli lähellä ihmistä laadittu uutinen, joka auttaa asettamaan maailmalta tulevat uutiset oikeisiin puitteisiin. Kuosmanen on kertonut aiheesta oivaltavasti kirjastoauton vakiokäyttäjän, 76-vuotiaan Onni Laakkosen suulla. Teksti välittää konkreettisesti maassa meneillään olevan syrjäseutujen palvelujen alasajon merkityksen ja vaikutuksen alueen asukkaiden elämään. Tätä kautta se myös peilaa muuttoliikkeeseen liittyvää yhteiskunnallista murrosta. Uutinen antaa väestökadosta kärsiville alueille kasvot ja koskettaa lukijaa syvältä. Laakkosen oman murteen käyttäminen tekstissä autentisoi tunnelmia vielä entisestään.

 Pitäjäläinen-lehden toimittajan Helena Kuosmasen hymy oli herkässä palkitsemistilaisuudessa Jyväskylän yliopistolla viime maaliskuussa. Toimittaja Pekka Remes Turun Tienoosta iloitsi saamastaan kunniamaininnasta.

Kahdelle
kunniamaininnat

Kunniamaininnoilla Suopan hallitus palkitsi Jakobstads Tidning -lehdessä 21.12.2002 julkaistun uutisen ”Ambulans dirigerades till Jakobstad – Man avled under tiden i Nykarleby” tehneen toimittajaryhmän Ulf Överforsin, Bertel Widjeskogin ja Malin Henricsonin sekä Turun Tienoo -paikallislehdessä 3.10.2002 julkaistun kuvareportaasin ”Mäkkylän rumilus muuttuu kylän kaunistukseksi” tekijän, toimittaja Pekka Remeksen. Överforsin, Widjeskogin ja Henricsonin Pohjanmaan hätäkeskuksen alkuvaikeuksista, sairasauton väärään kaupunkiin ohjaamisen aiheuttamista kohtalokkaista seurauksista kertonut uutinen oli siemen valtakunnalliselle uutiselle. Sen julkaisemisen jälkeen maassa nousi laaja valtakunnallinen keskustelu uusien aluehätäkeskusten toimivuudesta ja turvallisuusnäkökohdista. Lehti julkaisi uutisen ensimmäisenä, perinpohjaisesti ja laaja-alaisesti uutisoituna. Remeksen reportaasi muistuttaa uhanalaisen vanhan rakennusperinnön säilyttämisen tärkeydestä viehättävästi ja persoonallisesti. Teksti on vetävää ja erinomaisten kuvien tapahtumat voi melkein kuulla. Remeksen reportaasi on esimerkki siitä, että paikallislehden toimittaja voi olla myös hyvä valokuvaaja.