Tällä sivulla arvioin televisiosarjoja.

 

Siis kuka murhasi Nanna Birk Larsenin?

Tanska tuntuu leppoisalta Legomaalta, mutta ilmeisesti sielläkin pahuus pesii. Näin on ajateltava tv-sarjasta Rikos, jota suomessa esittää FST5-kanava suomenkielisesti tekstitettynä tiistaisin kello 22. Tänään (4.3.2008) sarjasta esitetään 18. jakso. Kaikkiaan jaksoja on 20.

Sarjassa tutkitaan lukiolaistytön murhaa, mutta parhaiden pohjoismaisten perinteiden mukaisesti sarjassa läpivalaistaan yhteiskuntaa sen ylätasolta alatasolle saakka. Itse asiassa murhamysteeriä tärkeämmäksi tuleekin se, miten yksilö linkittyy nyky-yhteiskuntaan. Ydinperheen lisäksi lukiolaistytön elämään kuuluvat koulukaverit, työpaikka, salainen poikaystävä sekä internetin kautta löytyneet tuttavuudet. Juuri internetin treffipalsta yhdistää lukiolaisen poliitiseen eliittiin. Internetissä kuka vain voin olla mikä vain, tuntemattomuus sallii salaiset tapaamiset.

Oman mausteensa sarjaan tuo poliittisen järjestelmän kuvaus. Kööpenhaminan ylipormestarin vaaleissa käytetään kovia keinoja vallan säilyttämiseksi. Tärkeintä on se, miten asiat näyttävät olevan äänestäjien silmissä.

Sarjassa on panostettu pienimpiinkin yksityiskohtiin. Kamera vie katsojan milloin katonrajaan, milloin lattiantasolle seuraamaan tapahtumia. Ja miten ihmeessä marraskuista vesisadetta ja pimeyttä onkin riittänyt jokaiseen jaksoon.

Sarjan ainoa miinus on se, että jokainen jakso kuvaa yhtä päivää. Kun sarjassa on 20 jaksoa, venyvät kolmen viikon tapahtumat reaalimaailmassa viideksi kuukaudeksi. Parhaimmillaan Rikos olisikin päivittäin esitettynä.

Katsojatilastojen mukaan Rikosta on seurannut noin 45000 katsojaa. Ilmeisesti suomenkieliset katsojat eivät ole löytäneet FST5-kanavaa, vaikka sen ohjelmisto on tekstitetty suomeksi.

Rikoksen nettisivut ovat osoitteessa http://www.dr.dk/forbrydelsen/

Tarina jatkuu syksyllä 2011. Suomessa Rikoksesta on esitetty jo toinenkin tuotantokausi, joka ei jää jälkeen ensimmäisestä. Tällä kertaa aiheena on tanskalaisten sotilaiden Afganistanin vaiheet.

Ja kas kummaa. Amerikkalaiset ovat halunneet tehdä sarjasta oman versionsa, jota MTV3 esittää syksyllä 2011 nimellä Jälkiä jättämättä. Valitettavasti täytyy todeta, että sarja jää alkuperäisestä versiosta jälkeen niin tunnelmaltaan kuin näyttelijöiltäänkin.