Seuraava on lainaus sivustosta cancer.fi:

Sarkooma on tukikudossyövän yleisnimitys. Se on tukikudoksesta peräisin olevien kudosten (luu, rusto, sidekudos, rasvakudos, verisuonet ja lihaskudos) pahanlaatuinen kasvain. Sarkoomiin kuuluu suuri joukko erilaisia ja harvinaisia kasvaimia, joiden nimet viittaavat usein sairauden lähtökudokseen.

Sarkoomia esiintyy kaikkialla kehossa. Tavallisimmin ne sijaitsevat ihossa, kohdunrungossa, pehmytkudoksissa, hermostossa, mahalaukussa ja luussa. Alle puolet sarkoomista on luu- ja pehmytkudossarkoomia.

Suomessa todetaan vuosittain noin 350 uutta sarkoomaa. Pehmytkudossarkoomia todetaan vuosittain hieman yli sata. Niistä puolet sijaitsevat raajoissa, puolet vartalon, pään ja kaulan alueella. Tavallisimpia pehmytkudossarkoomia ovat fibrosarkooma, liposarkooma ja leiomyosarkooma.

Suomalaisilta lapsilta löytyy vuosittain kymmenkunta sarkoomaa, joista noin puolet on luusarkoomia ja puolet pehmytkudossarkoomia.  Lasten tavallisin pehmytkudossarkooma on rabdomyosarkooma, jota esiintyy aikuisilla hyvin harvoin.

Sarkoomat leviävät yleensä veren kautta, minkä takia etäpesäkkeitä tulee ensisijaisesti keuhkoihin ja maksaan. Imusolmukkeissa olevat etäpesäkkeet ovat harvinaisempia.

Luu- ja pehmytkudossarkoomapotilaiden viiden vuoden suhteelliset elossaololuvut ovat samaa luokkaa ja pienenevät iän myötä. Kun kasvain on paikallinen, potilaista on viiden vuoden kuluttua elossa noin 80 prosenttia. Jos kasvain on levinnyt, joka viides on elossa viiden vuoden kuluttua.

Sarkoomien ennusteeseen vaikuttaa oleellisesti taudin toteaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lisäksi keskeistä on, että leikkaushoito, sekä tarvittaessa säde- ja syöpälääkehoito toteutetaan oikeaan aikaan ja yksilöllisesti. Tämän vuoksi näiden harvinaisten tautien hoito suunnitellaan ja toteutetaan osaavissa hoitokeskuksissa ja erityisissä sarkoomaryhmissä.